Här samlar vi information om projekt och nätverk inom dansutveckling, både lokalt och nationellt. Det kan handla om koreografitävlingar, omvärldsbevakning, utbildningar och främjandeprojekt.
Vår dansutvecklare, Marta Vassegård, samarbetar och samverkar med institutioner, kommuner, föreningsliv och fria aktörer för att främja dansen i regionen. Hon initierar, stödjer och främjar utvecklingsprojekt av olika slag. En stor del av arbetet är att nätverka i olika relevanta nätverk, t ex SrD (samarbetsrådet för regional dansutveckling) och nätverk för dansutvecklare i Regionsamverkan Sydsverige. Urvalet för dansföreställningar till det subventionerade utbudet som erbjuds från Kultur i Halland görs genom Rum för dans och Marta. Här kan du läsa om vilka föreställningar som arrangörer i Halland erbjuds.
Här kan du se en film om vad en dansutvecklare gör:
Skapa dans är en möjlighet för unga mellan 14 och 22 år som gillar att skapa dans, koreografera själv eller tillsammans med andra, att visa vad de kan. Det är en tävling där alla dansstilar är välkomna. Eftersom fokus ligger på koreografi och inte på dansteknik så kan ungdomar på olika nivåer vara med. Utförandet är så klart viktigt, men inte avgörande.
En jury bedömer hur de tävlande arbetat med musiken, rörelser och hur de använder rummet. Vinnaren får representera Halland i riksfinalen som hålls i Stockholm. Läs mer om nästa tävling på regionhalland.se
Dansbygd syd är ett nätverk och en plattform för fria danskonstnärer från södra Sverige, boende och/eller verksam utanför storstadsregionerna. De sex regioner som inkluderas är Halland, Skåne, Blekinge, Kronoberg, Kalmar och Jönköping. 2021 ägde första träffen rum på dansfestivalen Brådjupa i Karlshamn. Sedan dess har flera fysiska och digitala träffar ägt rum där deltagarna tagit workshops, haft föreläsningar, sett föreställningar, delat varandras konstnärliga praktiker och haft dialog kring framtiden för nätverket.
Vid ett par gånger per år bjuder Rum för Dans in de fria danskonstnärerna som finns runt om i Halland. Ibland är det i samband med ett pågående residens där ett konstnärligt möte kan göras, ibland är det en mysig julfrukost där vi samtalar kring pågående projekt, behov för framtida verk eller bollar praktiska frågor. Vi är stolta över konstnärerna från Halland och den nära kontakten vi har med dem.
Under 2024 har vi startat pilotprojektet ”REKO” (Regionkoreograf). Syftet är att skapa ett unikt tillfälle för regionen att utveckla och synliggöra dansens överraskande och inkluderande kraft samt öppna upp för nya sätt att uppleva konstformen. Projektet är flexibelt och utförs på olika platser inom Region Halland. Förutom ekonomiskt stöd erbjuder vi konsultation och samarbete med Rum för Dans. Detta kan inkludera att bolla idéer, introduktion till relevanta kontakter, feedback på ansökningar samt att introducera och rekognosera olika platser i regionen.
Målet med projektet är att ge danskonstnärer möjlighet till extra fokus, hjälp och mentorskap för att utveckla sitt arbete inom hela regionen och nå ut med sin konst på bred front. Vi vill testa nya idéer som kan främja entreprenörskap inom konstnärskapet, så att danskonstnärer kan verka och ha mer regelbundna aktiviteter i Halland. Region Halland ska vara den självklara platsen för konstnärlig utveckling och skapa arbetsmöjligheter genom att utnyttja det som redan finns samt tillföra något nytt.
Hur REKO genomförs konkret kommer att variera beroende på varje danskonstnärs unika konstnärskap och fokus, vilket gör projektet spännande och dynamiskt. Projektet syftar till att skräddarsy insatser efter varje konstnärs behov.
Observera att projektet inte syftar till att fullt ut finansiera enskilda projekt, utan fungerar som en grund för fortsatt arbete och utveckling.
Gustaf Jönsson, dansare och koreograf, har nyligen inlett sitt uppdrag som regionkoreograf i Region Halland, ett initiativ av Rum för Dans. Gustaf är den första koreografen att delta i REKO-projektet och kommer att fokusera på olika aktiviteter inom regionen. Vi ser fram emot regelbundna avstämningar med Rum för Dans enligt överenskommelse. Projektet innefattar förberedelser inför föreställningen ”Vilse” 2025 samt rekognoscering av lämpliga spelplatser. Gustaf kommer också genomföra workshops med elever och skolor i regionen samt besöka och visa upp danskonst på äldreboenden.
Vi försöker främja både arbete inom Region Halland och relevanta samarbeten för konstnären. I Gustafs fall har vi introducerat honom till ett potentiellt nordiskt samarbete med RIVA, ett färöiskt danskompani, och FRIKAR, ett norskt danskompani. De har alla tre likheter inom deras konstnärskap. Deras första möte blir i höst för att se vart vägen går vidare.
”VILSE” är en föreställning där publiken bokstavligen vandrar genom den halländska myllan. Längs skog och sjö möter publiken utdrag ur halländska sägner och myter, tolkade med dans, musik och teater. ”VILSE” hade urpremiär vid Torvsjön utanför Halmstad sommaren 2021 och har därefter spelats på Sandgrund i Karlstad och i Åkulla bokskogar i Varberg samt under 2023 återkommit till Torvsjön.