Gustaf Jönsson, dansare och koreograf, har i dagarna inlett sitt uppdrag som regionkoreograf (REKO) i Region Halland, ett initiativ av Rum för Dans. Syftet är att skapa ett unikt tillfälle för regionen att utveckla och synliggöra dansens överraskande och inkluderande kraft samt öppna upp för nya sätt att uppleva konstformen.

Grattis Gustaf till uppdraget som regionkoreograf (REKO)! Vad gör en sådan?

Det är som ett residens utan att vara platsspecifikt, mer än att det är i Region Halland. Vanligtvis får man under ett residens tillgång till en teater eller en dansstudio för att utveckla sitt arbete. Men här får jag möjlighet att röra mig fritt i hela regionen. Jag kommer att vara mycket ute i naturen för att hitta nya spännande miljöer för att utveckla min dansföreställning VILSE, som är förlagd i naturen. Jag kommer även att samla på mig nytt material i form av halländska myter och sägner som jag kan inkorporera i föreställning.

Dessutom får jag möjlighet att inleda ett samarbete med det färöiska danskompaniet RIVA och det norska danskompaniet FRIKAR, som har nischat in sig på bland annat akrobatisk folkdans. Vi kommer att ha en gemensam workshop den 20 till 25 september på Färöarna, för att utbyta erfarenheter och inspirera varandra. Det vore väldigt spännande om samarbetet skulle leda till att de kommer till Halland längre fram och blir en del av föreställningen VILSE.

Hur längre pågår uppdraget och hur tänker du lägga upp arbetet?

Jag har fram till den sista december 2024 på mig att utveckla VILSE, ta fram nytt material och hitta nya miljöer som kan fungera som ett scenrum. Jag kommer spendera mycket av tiden på potentiella spelplatser och försöka ta reda på vad de döljer för lokala sägner och historier genom att prata med lokalbefolkningen på respektive ort.  Jag kommer även att samarbeta med dansutbildningar i regionen och erbjuda workshops där jag testar nya koreografier och nytt material. Något jag hoppas på ska kunna leda till att vissa av dem även får chans att delta i föreställningen 2025. Det känns fint att kunna erbjuda blivande dansare i Halland en möjlighet till praktik och yrkeskunskap.

En annan tanke jag leker med är att nå en ny publik till föreställningen, som till exempel äldre och/eller barn och unga. Kanske man kan byta ut skogen mot ett äldreboende eller en förskola, vem vet.

Vad betyder uppdraget för dig?

Att få tid och resurser att botanisera i lugn och ro, att få grotta ner sig för att hitta en optimal spelplats och att kunna fördjupa sig i halländska folksagor och sägner. Att få tid att hitta den perfekta inramningen och utveckla min föreställning. Att få stöd från Rum för Dans, som jag kommer kunna bolla idéer med gällande produktionsfrågor och få hjälp med planering. Jag hoppas på ett kravlöst utforskande och lite andrum som föder nya tankar och idéer.

Var kan man följa ditt arbete?

Jag kommer att uppdatera min hemsida med bilder regelbundet under den här tiden. Självklart kan man även följa mig i sociala medier, både på Facebook (@Gustaf Jönsson) och på Instagram (@gustafj), där jag löpande publicerar nytt material.

Om VILSE

VILSE är en föreställning där publiken bokstavligen vandrar genom den halländska myllan. Längs skog och sjö möter publiken utdrag ur halländska sägner och myter, tolkade med dans, musik och teater.

VILSE hade urpremiär vid Torvsjön utanför Halmstad sommaren 2021 och har därefter spelats på Sandgrund i Karlstad och i Åkulla bokskogar i Varberg samt under 2023 återkommit till Torvsjön.

Läs mer om Gustaf Jönsson och VILSE på www.gustafjonsson.com