Rum för Dans är en samverkansinstitution av nationellt och internationellt intresse. Genom våra residens möjliggör vi produktion av nya dansföreställningar. Residens innebär utformning av föreställning på plats och kan sammanliknas vid ett arbetsrum. Ett residens hos oss kan genomföras både i studio, teatersal och utanför det traditionella scenrummet. Samproduktion involverar ekonomiskt stöd för utveckling eller färdigställande av ett nytt verk och resulterar ofta i en premiär eller föreställning i Rum för Dans program.

Residens våren 2025

Under våren 2025 erbjuder vi residens åt följande konstnärer.

Kroppsklubben

Malmögruppen Kroppsklubben skapar normkreativ scenkonst för barn och unga. De riktar strålkastarljuset mot en kroppsdel i taget och har hittills hunnit med bland annat tårna, huden och snippan. Under sitt residens i Halland ska de ägna sig åt kuken och skapa en föreställning som vänder sig till högstadiet och unga vuxna.

Grundarna Lisa Nilsson och Jilda Hallin har prisats för bland annat sin ”frustande feministiska humor och smittsamma kroppsglädje”.

Rehearsal Radio: Outside Ear

Alla processer kan ha glädje av ”ett yttre öga”, att någon utifrån kommer in och ser med nya ögon på det som sker. Men hur skulle det vara att istället ha ett yttre öra? Och hur skulle det vara för det yttre örat, lyssnaren, att auditivt följa framväxten av ett sceniskt verk? Hur kan man lyssna på dans?

Det här vill Sindri Runudde undersöka i projektet Rehearsal Radio: Outside Ear. Rum för Dans etablerar nu ett längre samarbete med denna spännande konstnär. I projektet finns också tankar om att skapa ett arkiv för auditiv konst. Samarbetet inleds med ett residens på Världsarvet Grimeton Radiostation våren 2025.

Hösten 2024

Anna Öberg

Samtida danskonstnär med ena benet i folkdansen utforskar tillsammans med två musiker samspelet mellan puls och rörelse. Efter två veckors residens i Falkenberg återkommer Anna med föreställningen Incus den 1 oktober i Falkhallen. Incus är en samproduktion mellan Rum för Dans, Norrlandsoperan och Dansnät Sverige.

Andrea Peña & Artists

Kanadensiskt kompani tar sig an kopians och kroppens historia, från renässansens skulpturer till dagens selfiekultur. Efter sitt residens på Kungsbacka teater återkommer kompaniet med föreställningen REPLICA den 21 september.

Vårt möte med Andrea Peña på CINARS 2022 resulterade i ett flerårigt samarbete mellan Rum för Dans i Sverige, Bærum Kulturhus i Norge och CAPAS i Quebec, Kanada. De senaste två åren har Andrea Peña & Artist besökt Halland ett flertal gånger. De har bland annat haft residens, öppna repetitioner och en pup-up föreställning på Hallands konstmuseum, haft residens på Teater Halland och visat Sverigepremiären av Manifesto 6:58 i Falkenberg, lett en workshop på Kulturhuset Argus och workshops i dansdramaturgi för svenska professionella danskonstnärer. Den nya föreställningen REPLICA har Sverigepremiär på Kungsbacka teater.

Läs mer om samarbetet med CAPAS och Bærum Kulturhus.

 

Peter Mills

Koreograf som tillsammans med dansare och scenograf gör research inför ett nytt verk för barn i åldrarna 2–18 månader och deras vuxna. Peter Mills föreställning O kan sedan ses i Kulturhuset Komedianten i Varberg och Fyrens bibliotek i Kungsbacka under våren 2025. Residenset är möjligt tack vare ett samarbete mellan Riksteatern, Varbergs kommun och Rum för Dans.

Johan Stjernholm

Halländsk scenkonstnär utvecklar danskonstverket Mazu: Vattenlegender, som kretsar kring miljöförstöring och vår förmåga/oförmåga att skapa mening i nuet. Johan och två dansare hade två veckors residens på Kungsbacka teater som resulterade i en work-in-progress-visning.

 

Tidigare samproduktioner

2023 hade vi många premiärer av föreställningar som vi samproducerat. Halländska Jenny Larssons föreställning Big Bang hade premiär på Kungsbacka teater, Sinnes av Viktor Fröjd hade premiär i Falkhallen, Italienska Adriano Bolognino hade premiär för Samia och Grand Jeté av Silvia Gribaudi och MM Contemporary Dance company hade Sverigepremiär. Until We Sleep med brittiska hiphop-kompaniet Far From The Norm hade residens i Falkhallen och vi ser fram emot Sverigepremiären under våren 2024. 

Under hösten 2021 startade repetitionerna av pianotopografier av Kenneth Kvarnström i produktion av Riksteatern. Rum för Dans är samproducent och i november genomfördes ett veckolångt residens i Falkenberg. Kenneth Kvarnström tillsammans med dansarna Anton Borgström, Matthew Branham, Ida Holmlund och Ole Kristian Tangen bodde en vecka tillsammans i Falkenberg och möttes i Falkhallens blackbox för repetitioner. 

Under veckan hann vi också med en workshop där bildkonstnärer från Halland tecknade fritt till dansarnas repetition, och en workshop för danseleverna på Sturegymnasiets estet-program i Halmstad. 

Urpremiär hölls 27 januari på Falkhallen, och föreställning även 29 januari på Kungsbacka Teater, därefter gick föreställningen vidare ut på Riksteaterns turné.

Våren 2020 samverkade Rum för Dans med de övriga institutionerna i Danssamverkan Sydsverige (Skånes Dansteater, Byteatern, SMOT och Regionteaterns Blekinge Kronoberg) för att producera en ny dansföreställning för barn 8 – 12 år. Spanske koreografen Marcos Morau gjorde Djurens karneval, Camille Saint-Saëns musikstycke, till ett fantasifyllt dansäventyr som hade urpremiär i Falkenberg 29 februari 2020. 

Hösten 2020 samproducerade Rum för Dans och Teater Halland dansföreställningen Kalejdo-dans för mindre scener. Här möttes den erfarna solisten, den unge dansaren och den äldre skådespelaren i ett varmt och humoristiskt universum. I en lustfylld och allvarlig lek bjöds publiken in till en föreställning med ena foten i den halländska myllan. Urpremiär 25 september på bygdegården i Torup. 

2019 års samproduktion var Feardom av Camilla Ekelöf som arbetade i residens i Falkenberg i januari. Premiär på Teater Halland under hösten och med gästspel i Falkenberg.  

Hösten 2018 gjorde koreografen Robin Dingemans Extrem(is)t kul, en föreställning för barn 6-12 år, som hade premiär 1 september på Kungsbacka Teater. 

Nicole Neidert koreograferade 2017 års samproduktion Cuttlefish. Tillsammans med kostymdesignern Linnea Bågander, ljuddesignern Elize Arvefjord och dansarna Viktoria Andersson, Cajsa Godée och Linn Ragnarsson skapade hon Cuttlefish som under våren 2018 turnerade till Kalmar, Växjö, Karlskrona, Jönköping och Malmö genom Danssamverkan Sydsverige. 

Tidigare år har Rum för Dans gjort nya föreställningar tillsammans med bland andra Kenneth Kvarnström sofa(r), Sigge Modigh I betraktarens ögon, Helena Franzén Out of reach och genom Dansnät Sverige Jean av Jeannette Langert, Ursäkta oss av Khmalane Halsackda och Solitude av Anna Öberg