Rum för dans

Samproduktion

Rum för dans är en samverkansinstitution av nationellt och internationellt intresse. Några av residensen i Rum för dans bedrivs som samproduktioner, detta när ett danskompani eller en koreografs residensarbete resulterar i en föreställning som presenteras i vårt program. Rum för dans samverkar med flera regioner i Sydsverige som samarbetar inom professionell dans för att stärka dans som konstform och för att öka tillgängligheten till dans för invånarna. Samproduktion är en del i detta samarbete.

Extrem(is)t kul

Hösten 2018 gör koreografen Robin Dingemans en föreställning för barn, 6-12 år som får premiär 1 september på Kungsbacka Teater.

Robin Dingermans är koreograf, dansare och danspedagog. Med dans som utgångspunkt skapar han fantasifulla föreställningar för barn och vuxna. Robin töjer på gränserna för koreografi och samarbetar ofta med både illustratörer, videokonstnärer, dramaturger, dansare och författare. I hans föreställningar finns ofta ett filosofiskt perspektiv eller utforskande tema.

Robin är född och uppvuxen på Aotearoa, Nya Zeeland. Han har en lång karriär som dansare i Europa med bland annat Fevered Sleep, Station House Opera och DV8 Physical Theatre. Nu är han baserad i Sverige.

 

Cuttlefish

Nicole Neidert är koreograf till 2017 års samproduktion Cuttlefish. Tillsammans med kostymdesignern Linnea Bågander, ljuddesignern Elize Arvefjord och dansarna Viktoria Andersson, Cajsa Godée och Linn Ragnarsson skapade hon Cuttlefish som under våren 2018 turnerar till Kalmar, Växjö, Karlskrona, Jönköping och Malmö.

Nicole Neidert är utbildad på Balettakademin i Stockholm. Hon har bland annat dansat med koreografer som Christina Tingskog, Peter Svenzon och Charlotta Öfverholm.
Linnea Bågander är doktorand i konstnärlig designforskning vid Textilhögskolan i Borås. Hon har också gjort kostym till ett flertal film- och scenproduktioner.

 

Ursäkta oss

Rum för dans är med i arrangörsnätverket Dansnät Sverige. Under 2017 skapades en ny nationell samproduktion där nätverkets parter, från Malmö i söder till Umeå i norr, samarbetar och ger koreografer i uppdrag att skapa en ny föreställning. Khamlane Halsackda varscenkonstnären i Dansnät Sveriges samproduktion 2016-2017, “Ursäkta oss”. Den färdiga föreställningen spelades i Falkenberg i oktober 2017.

Den 29 och 30 mars besökte Khamlane Halsackda Falkenberg. Tillsammans med Rumiko Otsuka så visades föreställningen Yellow Card till en grundvuxklass på SFI. Khamlane fick också möjlighet att prata med grundvuxelever individuellt för att samla historier och erfarenheter, som användes som inspiration i skapandet av “Ursäkta oss”.

17626615_1480740241935976_4300356253566880567_n

Samproduktionsmodellen kompletterar Dansnät Sveriges turnéverksamhet och har som syfte att genom danskonst skapa stimulerande och inspirerande processer runt om i landet. Dansnät Sverige bygger med detta en struktur för konstnärer att arbeta en längre tid på olika platser i Sverige och på så sätt skapa samverkan och en större dialog mellan konstnärer, arrangörer, lokala aktörer och publik.