Rum för dans

Samproduktion

Rum för dans är en samverkansinstitution av nationellt och internationellt intresse. Några av residensen i Rum för dans bedrivs som samproduktioner, detta när ett danskompani eller en koreografs residensarbete resulterar i en föreställning som presenteras i vårt program. Rum för dans samverkar med flera regioner i Sydsverige som samarbetar inom professionell dans för att stärka dans som konstform och för att öka tillgängligenen till dans för invånarna. Samproduktion kan bli en del i detta samarbete.

 

Cuttlefish

Halmstadfödda Nicole Neidert är koreograf till vår kommande samproduktion Cuttlefish. Tillsammans med kostymdesignern Linnea Bågander, ljuddesignern Elize Arvefjord och dansarna Viktoria Andersson, Cajsa Godée och Linn Ragnarsson kommer hon till Falkenberg under tre veckor i september för att repetera och ha urpremiär på föreställningen.

Porträtt av Nicole Neidert

Nicole Neidert är utbildad på Balettakademin i Stockholm. Hon har bland annat dansat med koreografer som Christina Tingskog, Peter Svenzon och Charlotta Öfverholm.
Linnea Bågander är doktorand i konstnärlig designforskning vid Textilhögskolan i Borås. Hon har också gjort kostym till ett flertal film- och scenproduktioner.

Läs mer om Cuttlefish

 

Ursäkta oss

Rum för dans är med i arrangörsnätverket Dansnät Sverige. Under våren 2017 påbörjas arbetet med en ny nationell samproduktion där nätverkets parter, från Malmö i söder till Umeå i norr, samarbetar och ger koreografen i uppdrag att skapa en ny föreställning. Khamlane Halsackda är scenkonstnären i Dansnät Sveriges samproduktion 2016-2017, som går under arbetsnamnet “Ursäkta oss”. Den färdiga föreställningen ingår i Rum för Dans program hösten 2017.

Den 29 och 30 mars besökte Khamlane Halsackda Falkenberg. Tillsammans med Rumiko Otsuka så visades föreställningen Yellow Card till en grundvuxklass på SFI. Khamlane fick också möjlighet att prata med grundvuxelever individuellt för att samla historier och erfarenheter, som kommer att användas som inspiration i skapandet av “Ursäkta oss”.

17626615_1480740241935976_4300356253566880567_n

Samproduktionsmodellen kompletterar Dansnät Sveriges turnéverksamhet och har som syfte att genom danskonst skapa stimulerande och inspirerande processer runt om i landet. Dansnät Sverige bygger med detta en struktur för konstnärer att arbeta en längre tid på olika platser i Sverige och på så sätt skapa samverkan och en större dialog mellan konstnärer, arrangörer, lokala aktörer och publik.

Malmöbaserade Khamlane Halsackda är född i Laos och flyttade vid fyra års ålder till Storbritannien där han är uppväxt och utbildad till dansare. Han har dansat med ett flertal brittiska danskompanier, däribland Shobana Jayesingh Dance Company, Random Dance, Bonachela Dance Company och Fabulous Beast Dansteater. Dessutom har han dansat i operaproduktioner på bland annat The Royal Opera House, Covent Garden och Malmö Operan. Idag koreograferar han sina egna verk och är verksam i “Rörelsen – Koreografer i Skåne”.

Läs mer om Ursäkta oss